Stam logo

Storitve

Opravljamo zobozdravstvene storitve s področja preventive, konzervative, endodontije, parodontologije, protetike in oralne kirurgije.

PREVENTIVA
Pravočasno preprečevanje nastanka kariesa in parodontalne bolezni je bistvenega pomena za zdravo ustno votlino. Temu se posveča vedno več pozornosti, še posebej danes, ko vemo, da lahko bolezenski procesi v ustih poslabšajo splošno zdravstveno stanje.

Prav tako je pomembno tudi že sanirane zobe in obzobna tkiva primerno vzdrževati in s tem preprečiti, da bi se bolezen ponovila oziroma da bi se stanje poslabšalo.

KONZERVATIVA 
Defekte na zobeh, ki so nastali zaradi kariesa in drugih dejavnikov, je potrebno ustrezno sanirati z zalivkami (plombami), da se jim povrne strukturna integriteta in funkcija ter prepreči napredovanje bolezenskih procesov.

Poznamo več materialov, s katerimi zaplombiramo zobe: v mlečnem zobovju pridejo najbolj v poštev steklasti cementi in ormoceri, pri odraslih pa se največkrat odločamo za kompozite, to je plastične materiale s polnili, ki so estetski in vzdržljivi. Kljub temu pa je tudi dentalni amalgam v določenih primerih še vedno boljša in tudi varna izbira.

ENDODONTIJA
Zaradi kariesa, pa tudi zlomov in pok v zobovini, ki so lahko posledica poškodb, pride do infekcije zobne pulpe (t.i. živca), Zobozdravnik mora v tem primeru okuženo tkivo odstraniti, natančno očistiti in razkužiti notranjost in stene koreninskih kanalov ter jih hermetično zapreti. Postopek je mogoče opraviti v eni seji, pri hujših vnetjih in v težavnejših primerih pa je potrebnih več sej.

KIRURGIJA
Na žalost se vsakega zoba ne more rešiti. Zaradi napredovanega kariesa, parodontalne bolezni ali poškodb je zob potrebno izpuliti. Nekatere zobe se lahko reši s posegom, pri katerem se odstrani le vršek vnete korenine.

Manjkajoči zob je potrebno nadomestiti, kar se naredi s protetičnimi nadomestki.

PROTETIKA
Manjkajoče zobe je potrebno nadomestiti, da se povrne optimalna funkcija in nenazadnje tudi estetika. Zobozdravnik lahko to stori na dva načina: s fiksnimi ali s snemnimi protetičnimi nadomestki. Večina pacientov ima raje prvo kategorijo, v katero spadajo prevleke, mostički, inlayi in luske. Vendar je včasih potrebno zobovje sanirati s snemnimi protezami, ki imajo tudi dandanes svoje mesto v moderni zobozdravstveni ambulanti. Hkrati pa se z napredkom stomatologije vedno bolj uveljavljajo tudi zobni vsadki (implantati), s katerimi se lahko nekatere situacije danes bolje reši kot nekoč.

Večinoma obstaja za določeno situacijo več možnih protetičnih rešitev, ki jih zobozdravnik predstavi pacientu, nakar se o izbiri za pacienta najprimernejše skupno dogovorita. Poudariti je treba tudi, da je za dolgotrajen uspeh bistvenega pomena tudi pacientovo sodelovanje in skrb za protetične nadomestke tudi po končani terapiji.

PARODONTOLOGIJA

Parodontalna bolezen (t.i. parodontoza) je ena najpogostejših bolezni sodobnega človeka. Poleg lokalnih znakov, ki se kažejo kot krvavenje dlesni, napredujoča majavost in v končni fazi izguba zob, je pomemben tudi vpliv na splošno zdravje. Neoskrbljena parodontalna bolezen na primer negativno vpliva na srce in ožilje, poslabša posledice sladkorne bolenzni, vpliva na manjšo porodno težo novorojenčka.
Zato je zelo pomembo, da se parodontalno bolezen pravočasno odkrije in zdravi. V prvi fazi se opravi čiščenje trdih in mehkih zobnih oblog ter luščenje in glajenje korenin. Pri težjih oblikah bolezni pa je potrebno tudi kirurško zdravljenje, ki ga opravimo v sodelovanju z našimi strokovnimi sodelavci.
V področje parodotologije spadajo tudi stanja, ko je količina ali kvalteta dlesni ob zobeh neustrezna, na primer recesija (odmik) dlesni ob zobu. Tudi te nepravilnosti se z manjšimi kirurškimi posegi lahko odpravijo.
Ne smemo pa pozabiti, da nobena terapija ne bo uspešna, če pacient zobnih oblog, ki so vzrok parodontalne bolezni, z vsakodnevnimi pravilnimi postopki ustne higiene popolnoma ne odstrani in če ne hodi na redne periodične preglede, kjer se nadzira stanje obzobnih tkiv in izvajajo potrebni posegi za zagotavljanje stabilnega stanja.